ΤΟ BLOG ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΠΟΥΛΙΟ, ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΙΩΝΩΝΤο χωριό του Πύργου στην Τήνο είναι γνωστό για πολλούς λόγους, όλοι τους σημαντικού πολιτιστικού περιεχομένου. Αφενός, ο Πύργος έχει μια ιστορία αιώνων στην τέχνη της μαρμαρογλυπτικής και το ίδιο το χωριό έχει χαρακτηριστεί υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης. Από τον Πύργο κατάγονται ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς και ο ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας, ενώ στο χωριό στεγάζεται και το μουσείο που φιλοξενεί σπουδαία έργα του πρώτου. Έπειτα, στον Πύργο βρίσκεται η προπαρασκευαστική Σχολή Καλών Τεχνών, οι απόφοιτοι της οποίας συνεχίζουν απευθείας στην ΑΣΚΤ. Στον Πύργο βρίσκει κανείς το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου.


Ένα «καλοκαιρινό» μουσείο, αν υπάρχει τέτοιος χαρακτηρισμός, μικρό, φωτεινό, αεράτο, υπέρ-σύγχρονο και φροντισμένο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Το γυρίζεις όλο μέσα σε 15 λεπτά, αλλά μπορείς να κάθεσαι και να χαζεύεις τα υπέροχα εκθέματά του για ώρες.
Πρόκειται για το πρώτο μουσείο μαρμαροτεχνίας στην Ελλάδα, μέλος του Δικτύου Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στο Μουσείο παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, περιγράφεται αναλυτικά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών και ταυτόχρονα αναδεικνύεται το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια του νησιού κατά την προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική περίοδο της Τήνου.
Περισσότερα στο ακόλουθο λινκ
 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου